Natuursteen algemeen

natuursteen

 

Steensoorten
Natuursteen wordt over de gehele wereld gewonnen uit steengroeve. Door de invloed van weersomstandigheden krijgt iedere natuursteensoort zijn eigen karaktereigenschappen. Kleuren en structuren zijn daardoor eindeloos te noemen, en zijn er dan ook in vele soorten. Doordat grafmonumenten voorzien moeten zijn tegen extreme weersomstandigheden en zure regen, moet men verwachten dat er uitsluitend wordt gewerkt met duurzame en kwalitatieve materialen. Van Ganzewinkel Natuursteen is een bedrijf die hier optimaal rekening mee houdt.

 

De volgende steensoorten zijn uitermate geschikt voor gebruik van grafmonumenten:

GRANIET
De meest voorkomende en gebruikte natuursteen is graniet, vooral de laatste tientallen jaren heeft dit een opmars gemaakt binnen de grafsteenbranche, maar ook voor gebruik van tafelbladen, keukenbladen en vloeren is dit een geschikt materiaal. Graniet wordt gewonnen uit steengroeve over heel de wereld, maar vooral in Azië. Graniet is door zijn ontwikkeling die het heeft ondervonden, de hardste steensoort die wij kennen. Graniet blijft onder diverse weersomstandighedenzijn kwaliteit behouden en is tevens kras vast en bestand tegen zure regen. Graniet is op verschillen manieren te bewerken, meest voorkomende is polijsten zodat er een glanzend en glad materiaal ontstaat wat goed is schoon te houden en wat weinig onderhoud nodig heeft.

HARDSTEEN
Hardsteen wordt het meest gewonnen in België. Vroeger werden grafstenen vooral gemaakt van dit type steensoort, maar door de diverse weersomstandigheden die er zijn verweert hardsteen. Tevens is het minder bestand tegen zure regen en heeft het meer onderhoud nodig.

MARMER
De meest voorkomende marmersoort is ‘Carreaa de marmore’ uit Italië. Marmer is overwegend wit van kleur en werd vroeger veel gebruikt in de verwerking van grafmonumenten. Doordat het niet voldoende bestand is tegen zure regen en klimaatwisselingen kan het scheurtjes krijgen en afbrokkelen, door geregeld het monument te behandelen en onderhouden wordt de kans kleiner van verweren. Wel zeer geschikt voor binnen voor vloeren en wanden.

Kleur en Structuren
Elke steensoort heeft zijn eigen kleur, structuur en vorm. Voor een uitgebreid assortiment natuursteensoorten, kleuren en structuren kunt u deze het beste zelf beoordelen en bezichtigen in één van onze showrooms.